De basisprincipes van een TENS apparaat voor pijnmanagement

De basisprincipes van een TENS apparaatT.E.N.S. is een afkorting voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, of vrij vertaald transcutane elektrische zenuwstimulatie. Een TENS apparaat is een klein appararaat wat werkt op batterijen die zijn ontworpen om postoperatieve, acute en chronische pijn te verlichten. Ze zijn ongeveer zo groot als een iPod.

 

Het is een veilige, niet-invasieve, medicamenteuze methode voor pijnbehandeling. Deze methode kan helpen om de pijnmedicatie te verminderen en kan ook dienen als aanvulling op een behandeling die wordt toegediend voor pijnbestrijding. Het wordt gebruikt voor pijn die veroorzaakt wordt door perifere zenuwen en dus niet voor centraal afgeleide pijn. Een TENS apparaat is een klein apparaat, zodat het gemakkelijk mee te nemen is.

 

Niet operatieve behandelingen

TENS apparaten worden ook vaak gebruikt in combinatie met aanvullende niet-operatieve behandelingen zoals fysiotherapie, fysiotherapie, pijnbehandeling, chiropractie, spinale decompressie of manipulatie onder anesthesie.

Een TENS kan onder andere gebruikt worden tegen nekpijn, rugpijn, artritis, hoofdpijn, hernia, peesontsteking, sportblessures, slijmbeursontsteking en nog veel meer soorten pijn. TENS apparaten zullen een ziekte- of pijnprobleem niet genezen. Ze hebben geen genezende waarde. Het is een symptomatische behandeling die de pijnsensatie onderdrukt.

Hoe werkt een TENS apparaat?

Een TENS apparaat verzendt kleine, elektrische pulsen naar de elektroden, die deze elektrische puls doorgeven aan de onderliggende zenuwen. De fundamentele componenten van een TENS apparaat zijn de elektroden, een zeer geavanceerde computerchip en een elektrische batterijbron.

De kleine hoeveelheid elektriciteit wordt via de computercomponent naar de elektroden overgebracht, die de elektrische golfvorm door de huid naar de onderliggende zenuwen overdraagt.
De gebruiker kan de pulsfrequentie personaliseren, wat de sterkte is van de elektrische stroom die aan de elektrode wordt gegeven. Er zijn veel mogelijk instellingsopties beschikbaar aan het apparaat.

Toepassing van een TENS apparaat

De elektroden worden eerst op of nabij het pijngebied geplaatst. Kalmerende pulsen worden vervolgens via de elektroden door de huid en langs de zenuwvezels gestuurd. De stroom gaat door de elektroden naar de huid en stimuleert specifieke zenuwbanen om een tintelend of masserend gevoel te produceren dat de perceptie van pijn vermindert. De pulsen onderdrukken pijnsignalen naar de hersenen. TENS apparaten moedigen het lichaam ook aan om hogere niveaus van zijn eigen pijnstillende chemicaliën, endorfines genaamd, te produceren.

Hoe lang duurt het voordat een TENS-machine begint te werken om mijn pijn te verlichten?

Het duurt ongeveer 30 minuten of minder om de effecten ervan te voelen. Sommige mensen gebruiken hun TENS apparaat de hele dag door. Het wordt echter niet aanbevolen om deze apparaten continu te gebruiken. Liever best te gebruiken voor een bepaalde periode van 1 tot 2 uren, om dan een tijd later opnieuw van start te gaan.

Hoe voelt een TENS-machine aan wanneer deze is ingeschakeld?

Het apparaat produceert een tintelend gevoel, maar het is niet pijnlijk.

Wat zijn mogelijke nadelige effecten bij het gebruik van TENS apparaten?

Gebruikers van een TENS apparaat ervaren over het algemeen aanzienlijke pijnverlichting. Sommige patiënten merken op dat hun huid rood is waar de elektroden worden geplaatst, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Hoe goed werken TENS apparaten?

Voor sommige chronische en acute pijnpatiënten zorgt een TENS apparaat voor pijnverlichting die enkele uren kan aanhouden. Voor anderen kan een TENS apparaat helpen om de benodigde hoeveelheid pijnmedicatie te verminderen.

Conclusie over het gebruik van een TENS

Ondanks het ontbreken van harde wetenschappelijke bewijzen die de doeltreffendheid van een TENS apparaat ondersteunen, zijn ze geschikt voor pijnbeheersing en uiterst veilig. Er zijn maar weinig kwaliteitsonderzoeksstudies gedaan naar het gebruik van een TENS voor pijnverlichting. Indien je twijfelt, kan je hierover meer informatie vragen aan jouw arts. Hij zal jou kunnen vertellen of een TENS apparaat zal helpen bij jouw probleem of pijn.